Residential     Cultural     Commercial     Institutional     R&D     About

High Loft, New York, NY

Dining Area with custom table by BSC | Photo: Andy Ryan

Floor Plan

Living Area | Photo: Andy Ryan

Home Office | Photo: Andy Ryan

Kitchen | Photo: Andy Ryan

Kitchen and Dining Area from Entry | Photo: Andy Ryan

Dining Area and Kitchen | Photo: Andy Ryan

Hall | Photo: Andy Ryan

Hall and Children's Bedroom | Photo: Andy Ryan

Master Bedroom | Photo: Andy Ryan

View from Home Office | Photo: Andy Ryan

Photo: Andy Ryan

Testing Screens

Kitchen

Table Assembly

Table Assembly

The design of a loft apartment for a young family is a study in the play of urban light and views. The design integrates open and screened views of the city as the living ‘décor’ of the apartment interior.

Our clients were interested in a space they could re-shape to meet the needs of their family of four. Several aspects of the building were appealing to them – the building’s history, its distinctive cast iron structure, and the volume of space afforded by the apartment’s 13-foot high ceilings. The design prioritizes views of the city, light and connectedness between spaces over private, compartmentalized rooms.

The living room occupies an apse at the corner of the building (highlighted on the building’s exterior with a golden dome) offering oblique views of the city. The living room furnishings reinforce the geometry of the space through a curved-back sofa, a spiraling pendant light fixture, and an octagonal carpet.

Custom metal shelves and perforated screens frame space and filter light, articulating discrete program areas while allowing the spaces to feel spacious and connected. The screens’ vertical elements are powder-coated steel to appear thin and weightless. The horizontal shelves are walnut to relate to the palette of flooring and custom cabinetry, and the perforated screens are a custom pattern that echo decorative motifs on the cast iron columns.

Faceted translucent glass screens operate in a similar way at the children’s bedrooms, allowing changing natural light into the bedroom hallway and producing a sense of a secondary exposure in the bedrooms while preserving their acoustic privacy. A custom walnut table with a removable leaf takes an organic shape suggestive of the island of Manhattan, serving as a counterpoint to the Cartesian geometry of the building.

Completed 2014

PROJECT TEAM: Timothy Bade, Jane Stageberg, Martin Cox, Jessica Rivera Bandler

MEDIA COVERAGE: Published New York Magazine